Alleen wonen is nu de norm in ons land. In bijna alle Belgische gemeenten zijn alleenwonende mensen de grootste groep geworden. Het gezin met kinderen wordt een minderheid. Vooral 65-plussers wonen almaar vaker alleen. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van demografische gegevens van Statbel.
Bijna 36 procent van de meer dan 5 miljoen huishoudens in ons land bestaat uit één persoon, een vijfde meer dan dertig jaar geleden. In meer dan 90 procent van de steden en gemeenten zijn alleenwonenden het vaakst voorkomend type gezin. Dat is tien keer meer dan begin jaren negentig. Vooral het aandeel van gehuwde koppels met inwonende kinderen dunt uit. Minder dan 30 procent van alle huishoudens vandaag bestaat uit gehuwde of ongehuwde koppels met kinderen.
Het Planbureau verwacht dat alleenwonenden in 2070 goed zijn voor 41 procent van de huishoudens. Nog maar 12 procent van de huishoudens in 2070 zou bestaan uit gehuwde koppels met inwonende kinderen, 10 procent uit ongehuwde koppels met kinderen.
Vergrijzing
De belangrijkste verklaring voor de sterke stijging van het aantal alleenwonenden is emancipatie en vergrijzing. In De Tijd licht gezinssocioloog Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) dit als volgt toe:
Dat heeft te maken met de hogere levensverwachting, maar het hangt ook samen met de expliciete wens van veel mensen om langer zelfstandig te blijven. Vroeger ging je bijna vanzelfsprekend op je zeventigste naar een woon-zorgcentrum, vandaag is het rusthuis iets voor ‘als het niet meer anders kan’. We zien ook dat veel ouderen die hun partner overleven nog jaren alleen blijven wonen.
Veranderingen op de huizenmarkt
De huizenmarkt speelt in op deze demografische tendensen door zich aan te passen aan de veranderende behoeften van alleenwonenden. Er is een groeiende vraag naar kleinere, betaalbare woningen die geschikt zijn voor één persoon. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal studio-appartementen en kleine appartementen op de markt.
Daarnaast zijn er ook meer nieuwe woonvormen, zoals co-living en co-housing, waarbij alleenwonenden beschikken over een compacte privatieve ruimte in combinatie met grote gemeenschappelijke ruimtes. Dit biedt hen de mogelijkheid om een sociaal netwerk op te bouwen en de kosten van het wonen te delen.
Er zijn ook ontwikkelingen op het gebied van domotica en slimme technologie die het leven van alleenwonenden makkelijker maken. Zo zijn er slimme apparaten zoals slimme thermostaten, slimme deursloten en slimme verlichtingssystemen die op afstand bediend kunnen worden en die zorgen voor meer gemak en veiligheid.
Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan de sociale aspecten van het wonen voor alleenwonenden. Er worden activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij alleenwonenden elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Dit kan variëren van gezamenlijke maaltijden tot sportactiviteiten en culturele uitstapjes.
Al deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de huizenmarkt zich aanpast aan het feit dat alleen wonen het meest voorkomende gezinstype is. Het biedt alleenwonenden meer keuze, comfort en gemak. En door de aandacht voor sociale aspecten kunnen alleenwonenden een sociaal netwerk opbouwen en zich minder geïsoleerd voelen.
Ook bij Chapter George hebben wij aandacht voor deze steeds groter worden doelgroep en volgen wij deze tendensen door ons aanbod aan te passen aan deze nieuwe woonbehoeftes.
Meer weten over ons ruim aanbod BEN-nieuwbouwwoningen en -appartementen voor alleenstaanden én gezinnen?
Check onze site: Chapter George
Of contacteer Stefan Wattez via tel of Whatsapp 0470/88.50.50
Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.