Blogartikel
11
 
04
 
2023

NU investeren in vastgoed, een slim plan!

Nu investeren in vastgoed blijft een slim plan. Lenen wordt namelijk steeds duurder…

Het voorbije jaar zijn de rentetarieven voor leningen in België gestegen, wat betekent dat het duurder is geworden om geld te lenen voor allerlei doeleinden, zoals het kopen van een huis. Deze stijging van de rentetarieven is onder andere het gevolg van de hogere inflatie en de stijging van de marktrente.

En da’s dus slecht nieuws voor wie een huis of flat wil kopen. Lenen voor de aankoop van een woning werd meer dan verdubbeld op één jaar tijd: de variabele rente ligt nu maar liefst 2,3% hoger dan vorig jaar…

Hoewel het duurder is geworden om geld te lenen, is het nu hét moment om vastgoed te kopen in België. Hier zijn enkele redenen waarom je best nu investeert en niet wacht tot morgen:

1. Stijgende bouwkosten en vastgoedprijzen

De algemene bouwkost blijft toenemen als gevolg van stijgende lonen, materiaal- en grondstoffenprijzen. En bijgevolg gaan ook de verkoopprijzen in stijgende lijn, zij het minder dan de voorbije 3 jaren. Als gevolg hiervan kan het kopen van vastgoed een goede investering zijn, omdat de waarde van het vastgoed naar verwachting zal blijven stijgen. Dus waarom wachten om te investeren?

2. Verlaging registratierechten

Sinds 1 januari 2020 is de woonbonus afgeschaft en zijn de registratierechten - meer bepaald het recht van verwerving - verlaagd. In 2023, als je een woning koopt in Vlaanderen, betaal je 3 % registratierechten als het je eigen en enige woning is. Als je daarnaast ook nog eens beslist om energiebesparende werkzaamheden uit te voeren, betaal je 1 % in plaats van 3 %.

3. Meeneembaarheid registratierechten dooft uit

Veel jonge mensen kopen eerst een klein huis of een appartement dat na een aantal jaren wordt ingeruild voor een nieuwe en grotere woning. Tot nu toe mochten onder bepaalde voorwaarden eerder betaalde verkooprechten (beter gekend als registratierechten) ‘mee worden genomen’, wat impliceert dat de betaalde registratierechten op de eerste aankoop in mindering worden gebracht van de belasting op de jongste aankoop. Belangrijk om te weten: 2023 is het laatste jaar waarin kopers de registratierechten kunnen meenemen. Het systeem van ‘meeneembaarheid’ wordt vanaf 1 januari 2024 namelijk afgeschaft. Er komt wel een overgangsregeling: tot eind 2023 zal de koper kunnen kiezen voor de meeneembaarheid en 6% registratierechten, ofwel voor het verlaagd tarief van 3% zonder meeneembaarheid. Vanaf 1 januari 2024 wordt die 3% de algemene regel.

4. Energiezuinig en duurzaam bouwen

Een actueel topic is de duurzaamheid van de woningen. Chapter George biedt enkel nog BEN-woningen aan met een E-peil dat sowieso lager is dan 20. Door de aankoop van dergelijke energiezuinige nieuwbouwwoningen wapent de koper zich tegen de volatiliteit in de energieprijzen, zorgt ervoor dat zijn woning of appartement maximaal zal kunnen profiteren van de meerwaarde over de jaren heen, draagt persoonlijk bij aan de klimaatdoelstellingen én profiteert bovendien van een teruggave van de grondlasten gedurende 5 jaar.

5. Vermogensopbouw

Vastgoed kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen op lange termijn. Door te investeren in vastgoed, bouwt u kapitaal op dat in de toekomst kan worden gebruikt om andere investeringen te financieren, of om het vastgoed te verkopen en het rendement te behalen.

6. Lage rentevoeten ten opzichte van het verleden.

Ondanks de stijging van de rentetarieven blijven de rentetarieven historisch gezien nog steeds relatief laag. In de jaren tachtig en negentig lagen de rentetarieven aanzienlijk hoger dan ze vandaag de dag zijn. Hierdoor kan het nog steeds een goed moment zijn om te profiteren van de lage rentevoeten en een hypotheek af te sluiten voor een vastgoedaankoop.

Stefan Wattez, sales manager Chapter George:

“Het is belangrijk om op te merken dat vastgoed kopen altijd een grote beslissing is die veel planning en overweging vereist. Het is belangrijk om de huidige marktomstandigheden, uw financiële situatie en uw lange termijn doelen in overweging te nemen voordat u een beslissing neemt. Samengevat is het, ondanks de gestegen rentetarieven, nog steeds een goed moment om nu vastgoed te kopen. De lage rentetarieven in vergelijking met het verleden, de stijgende vastgoedprijzen, de mogelijkheid tot vermogensopbouw en de lagere of de meeneembaarheid van de registratierechten kunnen allemaal redenen zijn om te overwegen om te investeren in vastgoed. Experten zien daarbij de komende decennia nog meer een verschuiving naar energievriendelijke of bijna-energie neutrale woningen.”

Meer weten over ons ruim aanbod BEN-nieuwbouwwoningen en -appartementen?

Check onze site: Chapter George

Of contacteer Stefan Wattez via tel of Whatsapp 0470/88.50.50

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.