Blogartikel
08
 
10
 
2024

Het warmtenet Harelbeke: afval als warmtebron

In de overgang naar duurzame energieoplossingen, worden steeds meer wijken en gebouwen aangesloten op warmtenetten. Zeker voor bewoners van appartementen biedt een warmtenet diverse voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als comfort. Maar hoe werkt een warmtenet precies, en wat zijn de belangrijkste voordelen?

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een netwerk van leidingen dat warm water transporteert naar woningen en andere gebouwen. Deze warmte wordt opgewekt uit verschillende bronnen, zoals restwarmte van industrie, biomassa-installaties, geothermie (aardwarmte) of verbranding van afval.

Harelbeke: afvalverbranding als warmtebron

In Harelbeke en Kuurne recupereert het warmtenet warmte uit de verbrandingsoven van Imog. Daarmee wordt verloren warmte optimaal benut als energiebron voor sanitair warm water en verwarming van gebouwen. Het warme water stroomt via het netwerk naar de aangesloten gebouwen, waaronder ons project Westoever, waar het wordt gebruikt voor verwarming van de ruimtes en het sanitair water.

De voordelen van een warmtenet

1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Een van de grootste voordelen van een warmtenet is dat het vaak gebruik maakt van duurzame of restwarmte, die anders verloren zou gaan. Warmtebronnen zoals geothermie, restwarmte uit de industrie, of afvalverwerking, verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Dit draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.

2. Constante en betrouwbare verwarming

Een warmtenet levert een constante toevoer van warmte, wat zorgt voor een zekere verwarming. De warmtecentrale wordt namelijk door een energiebedrijf beheerd en onderhouden, wat de betrouwbaarheid ten goede komt.

3. Efficiënte warmwaterproductie en verwarming

De appartementen in Westoever 3 en 4 worden aangesloten op het warmtenet, door middel van een Intern Warmte Afleverstation (IWAS). Elk individueel appartement is uitgerust met een eigen HIU (Heat Interface Unit) afleverset, gekoppeld op het IWAS. Deze HIU zorgt voor de productie van sanitair warm water en cv-water voor de vloerverwarming in de afzonderlijke woonruimtes, wat een efficiënte en geoptimaliseerde warmwaterproductie en verwarming mogelijk maakt. Het verbruik wordt gemonitord door middel van individuele energiemeters.

4. Kostenbesparing op lange termijn

De kosten van gas en elektriciteit zijn de afgelopen jaren volatiel gebleken, terwijl de tarieven voor warmtenetten doorgaans stabieler zijn. Bovendien biedt een warmtenet schaalvoordelen, omdat een centrale warmtebron een grote groep woningen tegelijkertijd kan voorzien.

Meer weten over ons project Westoever langs de Leie in Harelbeke dat ook is aangesloten op het warmtenet? Neem vandaag nog contact op met Stefan via 0470 88 50 50 of write@chaptergeorge.be

 

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.