Blogartikel
30
 
10
 
2023

Overgangsmaatregel 6% btw tot einde 2024

Overgangsmaatregel 6% btw tot einde 2024!

Het nieuws van de boude beslissing van de federale overheid om de verlaagde btw van 6% voor sloop en heropbouw vanaf 2024 enkel voor te behouden voor particulieren, sloeg in als een bom. En zorgde voor heel wat onzekerheid. Niet alleen bij u als klant, maar evenzeer bij ons als bouwpromotor.

Recent vernamen wij gelukkig hoopvol nieuws. Volgens Minister van Financiën Van Peteghem is er een overgangsmaatregel voorzien, zodat wie al een vergunning heeft aangevraagd voor 30 juni 2023 niet plots met een btw-tarief van 21 procent wordt geconfronteerd, ook voor wie met een promotor in zee gaat. Hier zou het btw-tarief van 6% blijven gelden voor alle facturen tot eind 2024.

BEHOUD IN STERK AFGESLANKTE VORM

Het 6% btw-tarief voor afbraak en heropbouw van privéwoningen kende in 2021 een belangrijke tijdelijke uitbreiding. Niet enkel werd het 6% btw-tarief voor afbraak en heropbouw uitgebreid tot het volledige Belgische grondgebied, maar ook de aankoop van een nieuwe heropgerichte woning kwam plots in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief.

De populariteit van deze maatregel, onder meer bij bouwpromotoren die woningen en appartementen aan 6% btw konden aanbieden, betekent nu ook haar einde. Een verlenging van het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw onder de huidige voorwaarden bleek te duur voor de schatkist.

De regering besliste dan ook om het gunsttarief slechts in een sterk afgeslankte vorm te behouden. Enkel diegenen die zelf als bouwheer een bestaande woning laten afbreken en heropbouwen met een maximale oppervlakte van 200m², die bovendien zal dienen als hun enige en eigen woning, zullen vanaf volgend jaar nog kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw.

OVERGANGSMAATREGELEN

De regering kondigde vorige week aan dat de permanente invoering van het 6% btw-tarief onder de sterk aangescherpte voorwaarden samen zou gaan met overgangsmaatregelen. Waardoor bouwprojecten waarvan de omgevingsvergunning werd aangevraagd voor 1 juli 2023 nog tot eind 2024 van het 6% btw-tarief kunnen genieten.

“De tijdelijke maatregel voor de afbraak en heropbouw van de eigen woning loopt af op 31 december 2023 maar kan verder toegepast worden voor leveringen van woningen en het bijhorend terrein, wanneer de omgevingsvergunning uiterlijk is aangevraagd op 30 juni 2023 en voor zover de btw opeisbaar wordt uiterlijk op 31 december 2024. Projectontwikkelaars kunnen derhalve de nog uit te voeren werken factureren aan het verlaagd btw-tarief voor zover de vergunning vóór 1 juli 2023 was aangevraagd. Er wordt nog gewerkt aan de definitieve teksten”, aldus onze fiscale adviseurs.

CHAPTER GEORGE PROJECTEN AAN 6%

Het was even bang afwachten, maar we kunnen onze klanten toch al geruststellen. Het ziet ernaar uit dat alle kosten voor de woningen en appartementen in ons project Jagershof die voor 31 december 2024 worden gefactureerd aan het gunsttarief van 6% btw zullen worden verrekend. Dit geldt ook voor de woningen 4 tot 6 in Hoogmolens Waregem en nog twee op te starten projecten in Petegem aan de Schelde en Oostende. Op een woning of appartement van bv € 300.000 scheelt dit toch al gauw € 45.000. Een budget waarmee je je woning kan inrichten tot een woondroom.

(Bronnen: Deloitte Legal, Van Havermaet – uw rechterhand)

Wil je graag weten welke woningen of appartementen nog aan 6% btw kunnen worden gekocht?

Contacteer Stefan Wattez via mail stefan@chaptergeorge.be of tel/Whatsapp 0470/88.50.50

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.