Blogartikel
30
 
01
 
2024

Geniet nu van de dalende rentetarieven

Geniet nu van de dalende rentetarieven om een woning of appartement aan te kopen

Na bijna 18 maanden van stijging is er plotseling een aanzienlijke daling opgetreden in de rentetarieven. Volgens gegevens van Immotheker Finotheker bedraagt het gemiddelde rentetarief voor leningen momenteel 3,31 procent, terwijl dit begin november nog op 3,88 procent lag. CEO John Romain benadrukt dat dit een gunstig moment is om vastgoed aan te schaffen.

Een gemiddelde besparing van €18.500

Deze daling met nagenoeg 0,6 procent maakt dat dit het ideale moment is om een lening af te sluiten voor de aankoop van vastgoed. In België lenen mensen doorgaans gemiddeld ongeveer 200.000 euro over een periode van 25 jaar bij de aankoop van onroerend goed. Deze daling in de rente zou aan het einde van de looptijd tot wel 18.500 euro aan besparingen kunnen opleveren.

Concreet

Wie in november 2023 een bedrag van €200.000 leende aan het tarief van 3,90 op 25 jaar betaalde €1.037 per maand af (ongeveer €111.000 aan totale interesten). Wie nu een krediet voor hetzelfde bedrag en periode aangaat, betaalt met 3,30 procent rente €975 per maand voor een totaal aan interesten van ongeveer €92.500. Een bedrag waarmee de nieuwe aankoop kan worden ingericht tot een droomwoning of -appartement.

Financiële experts geven ook aan dat men in de komende maanden niet moet verwachten dat de rente verder zal dalen. Daarom is het nu het perfecte moment om met de bank in gesprek te gaan.

Ingrepen van de internationale financiële markten

Deze onverwachte ommekeer wordt toegeschreven aan de onder controle lijkende inflatieverwachtingen. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft al drie renteverlagingen aangekondigd voor 2024, wat de markt heeft beïnvloed. Bovendien heeft de rentepauze van de Europese Centrale Bank (ECB) investeerders doen geloven dat de periode van rentestijgingen voorbij is.

Het Planbureau voorspelt een mogelijke stijging van de inflatie begin volgend jaar, wat de rente opnieuw kan laten stijgen. Desondanks blijft het onwaarschijnlijk dat de extreem lage rentetarieven van 2020 en 2021 snel zullen terugkeren, tenzij er sprake zou zijn van een recessie.

Energiezuinige nieuwbouw

In de huidige marktomstandigheden wordt aangeraden om nu een woning of appartement te kopen. De rentetarieven zijn gunstiger dan enkele weken geleden, en verder uitstellen kan leiden tot meer concurrentie van andere kopers. Ook ziet het er niet naar uit dat de bouwkosten nog zullen dalen, integendeel. Het lijkt dus meer dan ooit hét moment om te investeren in vastgoed. Kies je daarbij voor nieuwbouw of renovatie? Nieuwbouw maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van isolatie en energie-efficiëntie en zal dus bij aankoop wel duurder zijn, maar dit verdient zich op termijn terug via een aanzienlijk lagere energiefactuur.

Wij adviseren je graag bij deze belangrijke beslissing. Ontdek onze energiezuinige nieuwbouwprojecten via deze website. Of contacteer Stefan voor een vrijblijvend gesprek via stefan@chaptergeorge.be (0470/88 50 50).

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.