Blogartikel
27
 
10
 
2022

Steeds meer jonge kopers investeren in vastgoed

Nu investeren in nieuwbouw, een slim idee! Jongeren hebben het goed begrepen!

De residentiële vastgoedmarkt heeft in het derde kwartaal goed standgehouden. De notarissen registreerden de afgelopen drie maanden slechts een beperkte daling (-1,4%) van het aantal transacties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor de eerste negen maanden samen daalde de activiteit met 1,7%. De stijging van de verkoopprijzen volgt intussen niet langer de inflatie, waardoor de reële prijzen zakken.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Ondanks de stijgende rente en de zware energiekost houdt de vastgoedmarkt voorlopig goed stand. Jonge kopers waren het afgelopen trimester opvallend actief, deels uit vrees dat de rentevoeten nog zullen stijgen.”

Steeds meer jonge kopers

Wie dit jaar al vastgoed in ons land kocht, was gemiddeld 39,2 jaar oud. Ter vergelijking: in 2017 ging het om 39,6 jaar. Het aantal jonge kopers van 30 jaar of jonger zat in de eerste 9 maanden van 2022 in de lift in vergelijking met 2021. In Vlaanderen bedroeg het percentage jonge kopers dit jaar 32,2%, ten opzichte van 28,4% in 2021. %. Volgens de notarissen anticiperen de jonge kopers daarmee op de vrees dat de rentevoeten nog verder zullen stijgen.

Prijsdaling dankzij inflatie

In oktober 2022 steeg de inflatie naar maar liefst 12,27 en bereikt daarmee het hoogste niveau sinds maart 1976. De sterke stijging wordt voornamelijk getriggerd door de hoge energieprijzen. Zo is aardgas jaar op jaar 134,9% gestegen en elektriciteit 81,3%. De prijs van huisbrandolie is, afgevlakt over 12 maanden, met 56,3% gestegen in één jaar tijd.

Tijdens de eerste negen maanden steeg ook de gemiddelde prijs van een eengezinswoning met +7,6% tot 317.426 EUR. Rekening houdend met de inflatie daalde de reële prijs met 1,2%. De prijs van een appartement steeg een stuk minder snel en kost nu gemiddeld 259.966 EUR (+3,4%) wat, rekening houdend met de inflatie, een daling van de reële prijs betekent met 5,4%.

De beste bescherming van uw vermogen tegen de inflatie

De laatste maanden heerst er veel onzekerheid op de vastgoedmarkt. Hoe gaan de bouwprijzen evolueren? Welke impact heeft dit op de betaalbaarheid van vastgoed. Hoe kunnen investeerders en toekomstige kopers, hierop anticiperen?

De verwachting is dat de inflatie en de bouwprijzen niet zullen stabiliseren of dalen. De hogere energiekost zal doorgerekend worden in de algemene prijs en daarnaast zal ook de arbeidskost stijgen met minimum 11%. Op termijn zal ook de rente een nog verdere stijging ondergaan aangezien de ECB het rentetarief zal optrekken om de hoge inflatie te counteren.

Daarenboven blijft de gemiddelde spaarrente bij de grootbanken met 0,10% beduidend lager dan de inflatie, met een devaluatie van cash tot gevolg. Aan de andere kant stijgen de huurinkomsten mee met de inflatie met hogere huurrendementen tot gevolg.

Al deze factoren zorgen ervoor dat investeren in vastgoed kan worden beschouwd als een goede opportuniteit om het vermogen tegen de hoge inflatie te beschermen.

Bronnen: Fednot.be, Statbel.fgov.be

Wens je meer info over de nieuwbouwprojecten van Chapter George? 

Check www.chaptergeorge.be/#Te-koop

Of contacteer Stefan Wattez via tel of Whatsapp 0470/88.50.50

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.